Przejdź do treści

Po prostu OLEJ

Oleje to ostatnio moja wielka kosmetyczna fascynacja. To dzięki nim moja zniszczona toksycznym środowiskiem skóra wróciła do normalności. Jestem nimi zachwycona, a jednocześnie zadziwona nad sobą – jak mgłam przez tyle lat stosować toksyczne chemikalia jako kosmetyki, mając dosłownie na wyciągnięcie ręki w lodówce odpowiedź na wszystkie potrzeby mojej skóry.

Zaczęło się od oleju arganowego, który dostałam w prezencie. W ulotce twierdzili, że można go stosować na noc zamiast kremu (jedyny minus – lekkie świecenie się skóry – w końcu to olej). Spróbowałam i…noc po nocy zadziwiona obserwowałam jak szybko moja skóra osiąga wymarzony stopień gładkości, z którym jak myślałam pożeganałam się już na zawsze parę ładnych lat temu…
Zachęcona tak spektakularnymi efektami zaczęłam o olejach grzebać więcej. Nie zmieszczę w tej publikacji wszystkiego, ponieważ każdy olej jest swoistą gwiazdą kosmetologii i zasługuje na oddzielny artykuł.
Jest to tylko wstęp i zachęta, żebyście również się olejom przyjrzeli na własną rękę, zaglądajcie też koniecznie tutaj, ponieważ w tym artykule będą pojawiać się kolejne odnośniki do poszczególnych olei.

A tymczasem na zachętę zapowiedź jednej z większych gwiazd olejowej kosmetyki: oliwa z oliwek 🙂
występuje w oskarowej roli jako – doskonały płyn do demakijażu (tak, nawet tego wodoodpornego)
na marginesie oliwa pielęgnuje wrażliwą skórę dookoła oczu, czyniąc ją bardziej elastyczną i mniej podatną na zmarszczki, ale to drobiazg 🙂

Witaj w krainie, gdzie oleje są kosmetykami 🙂

Oleje roślinne to grupa najbardziej cenionych składników występujących w kosmetykach naturalnych. Są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez skórę. To kopalnia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Oleje roślinne są jednym z najbardziej podstawowych surowców kosmetycznych wykorzystywanych do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Mogą być stosowane samodzielnie, stanowią również doskonałą bazę do masażu całego ciała – mogą być mieszane zarówno z olejkami eterycznymi jak i z glinką Ghassoul. Są także popularnym składnikiem wielu kosmetyków.

Ich działanie jest bardzo wszechstronne. Mają właściwości kojące i wyciszające, utrzymują skórę w napięciu i jędrności, dodatkowo nawilżają ją i odmładzają. Otrzymywane z ziaren, nasion i owoców przypominają w swoim składzie naturalne składniki warstwy tłuszczowej skóry – wzmacniają zatem efekt bariery ochronnej. Doskonale zmiękczają i wygładzają skórę. Mają ponadto właściwości lecznicze, odprężające i tonizujące.

Spojrzenie wstecz na olej

Już w starożytnym Egipcie znano oliwę z oliwek, olej wyciskany z orzeszków drzewa Moringa i z tzw. ziaren balanitu (Balanites ? owoce i nasiona Balanites aegyptiaca Del.), olej sezamowy i rycynowy. Aby zabezpieczyć skórę przed wysuszeniem starożytni smarowali ją mazidłami z olejów i wosków. Potwierdza to wiele receptur dermatologiczno-kosmetycznych zawartych np. w papirusie Ebersa.

Aztekowie znali m.in. olej z awokado i olej z jojoby (z chemicznego punktu widzenia wosk), który stosowali do maści pielęgnacyjno-ochronnych. Moda na olej z jojoby panowała też na Starożytnym Wschodzie, gdzie używano do mycia sproszkowanych nasion jojoby. Wykorzystywano również specjalne mydło, które wytwarzano z mieszaniny łoju zwierzęcego, oliwy z oliwek i popiołu alkalicznego.

Z kosmetyką Grecji i Rzymu związany jest Galen z Pergamonu, twórca pierwszej recepty na krem z olejem – tzw. Cold Cream (Creoma, Ceratum Galeni), stosowany do masażu, zapewniający poślizg. W jego skład wchodził olej z oliwek, wosk pszczeli i woda różana, a receptura przetrwała do dziś. W owych czasach powszechny w użyciu był też olej sezamowy, uznawany przez niektórych autorów jako najstarszy, wykorzystywany stricte do celów kosmetycznych.

Najcenniejsze oleje roślinne – sposoby na odżywianie i pielęgnację skóry

 

Olej arganowy (Argania spinosa) – bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, ale również wskazany przy cerze suchej, wrażliwej i alergicznej. Olej ma właściwości wygładzające, antyseptyczne i ochronne.

 

Olej z owoców avocado (Persea Americana) – dobrze wchłaniany olej, wytłaczany z suchego miąższu owoców avocado. Przenika wgląb skóry, czyni ją gładką i elastyczną, zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B, D i E oraz lecytynę. Przechowywany w chłodzie ma bardzo długą trwałość. Ma naturalny faktor ochronny przed promieniami słonecznymi 3-4.

 

Olej z czarnuszki siewnej/z kminku czarnego (Nigella Sativa) – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny, witaminę E. Polecany przy leczeniu alergii, zapaleń skórnych, trądziku i grzybic, hamuje rozwój zapaleń.

 

Olej z pestek/nasion dyni (Cucurbita Pepo) – zawiera kwas linolowy i olejowy, witaminy: A, C i D, bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk, kwas palmitynowy. Odpowiedni dla skóry dojrzałej, wymagającej, wygładza zmarszczki, jest również stosowany przeciwko rozstępom oraz jako maseczka do włosów.

 

Olej z dzikiej róży (Rosa Canina) – jest olejem schnącym, mimo to jest polecany dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz ze skłonnością do pękających naczynek, pomaga przy leczeniu trądziku, łuszczyc. Wygładza zmarszczki oraz małe blizny, łagodzi podrażnienia, ma działanie przeciwzapalne, ochronne i regenerujące dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego, witaminy A. Dzika róża jest bogata w witaminę C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki i witaminy z grypu B. Trudno dostać nierafinowany olej z dzikiej róży, ze względu na krótki termin przydatności oleju (ok. 8-10 tygodni). Najcenniejszy olej z dzikiej róży (Rosa Mosqueta) pochodzi z Chile.

 

Olej z jojoby (Simondsia Chinensis/Buxus Chinensis)- pozyskiwany z nasion amerykańskiej rośliny stepowej, służącej od stuleci Indianom jako środek leczniczy; nie jest to tłusty olej, lecz płynny wosk (przechowywany w chłodzie tężeje), ma przyjemny zapach, nie jełczeje, nie jest lepki, posiada dużo witamin, nadaje skórze miękkość i elastyczność, reguluje wydzielanie sebum, doskonale nadaje się do pielęgnacji nie tylko skóry tłustej i trądzikowej, ale również normalnej i suchej. Zawiera skwalen (składnik naturalnego płaszcza tłuszczowego skóry), palmitynami cetylu, który działa natłuszczająco i odżywczo oraz witaminę F. Zapobiega pojawianiu się rozstępów, dodany do innego oleju przedłuża jego trwałość.

 

Olej kokosowy (Cocos Nucifera) – używany przy bardzo suchej cerze, świetny jako maseczka dla włosów suchych i zniszczonych. Przy aplikacji czystego oleju na twarz może powodować podrażnienia, wskazane jest przeprowadzenie próby uczuleniowej.

 

Olej z krokosza (Carthamus Tinctorius) – nazywany również saflorowym, bogaty w witaminy E i A oraz kwas linolowy. Szczególnie polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej oraz skłonnej do stanów zapalnych. Źródła naukowe nie podają informacji jakoby olej ten wykazywał działanie likwidujące zbędne owłosienie.

 

Olej z matłosza/shea butter (Butyrospermum Parkii) – tłuszcz roślinny otrzymywany z jąder owoców afrykańskiego drzewa orzechowego; składa się w 70% z pewnego rodzaju żywicy, jest dość trwały; pełni rolę stabilizatora w kremach, spełniając jednocześnie zadania ochronne, pielęgnacyjne i kojące. Zawiera naturalną alantoinę, witaminy A i E. Jest pomocny przy dermatozach, trądziku, łuszczycach, nadaje skórze jedwabistą gładkość, polecany do pielęgnacji łamliwych włosów.

 

Olej migdałowy (Prunus Dulcis) – wytłaczany ze słodkich migdałów, bezwonny i bez smaku; działa łagodząco i pielęgnująco na każdy typ cery; jest dość trwały. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dziecka. Znajdziesz go w dostępnych w Polsce kosmetykach naturalnych dla dzieci firmy Hipp.

 

Olej z nasion moreli (Prunus Armeniaca) – tłoczony z pestek moreli, wartościowy olej, podobny do migdałowego, polecany do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, mieszanej, szorstkiej i popękanej. Doskonale nawilża skórę, jest ceniony w pielęgnacji skóry dziecka.

 

Olej z ogórecznika lekarskiego (Borago Officinalis, Oleum Boraginis) – zawiera wartościowy kwas gammalinolenowy, flawonoidy, garbniki, śluz, kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), sole mineralne (m.in. krzemionkę), witaminę C, magnez, potas, alantoinę. Stosowany do skóry suchej, wrażliwej, popękanej i łuszczącej się. Doskonale odżywia, nawilża i regeneruje. Po otwarciu należy go przeczowywać ok. 10-12 tygodni.

 

Olej z oliwek (Olea Europaea) – zawiera liczne istotne dla organizmu kwasy tłuszczowe, polecany dla skóry suchej, źle ukrwionej. Stosowany jako maseczka do włosów oraz jako środek do pielęgnacji paznokci. Ma długi okres przechowywania, około 9-10 miesięcy.

 

Olej z orzechów laskowych (Corylus Avellana) – olej bogaty w witaminy, kwas olejowy i linolowy, składniki mineralne i białko. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, zmęczonej. Wykazuje działania odżywiające i tonizujące, jest bazą w renomowanych kompozycjach olejkowych firm Clarins i Decleor.

 

Olej z orzechów makademii (Macadamia Integrifolia) – bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne. Odpowiedni dla skóry suchej i wrażliwej, szybko się wchłania, widocznie poprawia wygląd skóry, regeneruje i odżywia.

 

Olej rycynowy (Ricinus Communis – Castor Oil) – olej z nasion tropikalnego krzewu wilczomlecza, rozpuszczalny w alkoholu; stosowany do pielęgnacji rzęs, brwi i suchych, rozszczepiających się włosów, jak również do wytwarzania pomadek do ust. Lekko przyciemnia włosy.

 

Olej ryżowy (Oryza sativa) – olej roślinny o wysokiej zawartości witaminy E, dzięki której jest bardzo trwały i dobrze tolerowany przez skórę. Stanowi naturalną niewielką ochronę przeciwsłoneczną.

 

Olej sezamowy (Sesamum Indicum) – wartościowy olej, wytłaczany z nasion sezamowych, korzystnie wpływający na skórę suchą, źle ukrwioną, wrażliwą. Reguluje pracę gruczołów łojowych, nie jest polecany dla skóry problematycznej. Główny składnik oliwki dla dzieci firmy Hipp.

 

Olej słonecznikowy (Helianthus Annuus) – nadzwyczaj bogaty w lecytynę i witaminy. Zalecany dla skóry tłustej i mieszanej, stanowi niewielką ochronę przed szkodliwym działaniem słońca. Znajdziesz go w kosmetykach naturalnych firmy Babydream dostępnych w sieci Rossmann.

 

Olej sojowy (Glycine Soja) – olej uzyskiwany z nasion soi, zawiera duże ilości lecytyny i witaminy E, nadaje się, więc do wytwarzania kremów i olejków kąpielowych. Polecany głównie dla cery tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej, bardzo dobrze się wchłania. Często spotykany jako baza w naturalnych kosmetykach.

 

Olej z wiesiołka (Oenothera Biennis) – olej z nasion wiesiołka zawiera szczególnie dużo ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych; przeciwdziała zmęczeniu i starzeniu się skóry. Reguluje wilgotność, pracę gruczołów łojowych, poprawia elastyczność skóry. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek.

 

Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera) – olej wytłaczany z nasion winogron, o wysokiej zawartości ważnych dla organizmu kwasów linolowych. Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej. Ma działanie tonizujące, przeciwdziała powstawaniu zaskórników, szybko się wchłania.

Koszyk