Przejdź do treści

Trucizny do pielęgnacji

Ja wiem, tytuł dość kontrowersyjny, ale zacznijmy rzeczy nazywać po imieniu…

A wszystko zaczęło się od tego, że pewnego ranka obudziłam się rano i miałam tak zapuchniętą buzię jakbym imprezowała ostatnie pół roku, a całość koronowały czerwone, piekące, obrzęknięte spojówki oczu…
A przecież tak dbam o to, żeby kupować ekologiczne kosmetyki, mleczko do demakijażu było wybitnie “eko” z {tip jaka to firma?::specjalnie nie podaję jej nazwy, bo ta historia dotyczy CAŁEGO rynku kosmetycznego}dobrej polskiej firmy{/tip}…
Przynajmniej takie było moje przekonanie, choć paru skrótów na etykietce ze składem nie do końca rozumiałam.

Ale stwierdziłam, że nie daruję tych piekących oczu i usiadłam do internetu rozszyfrowując i rozgrzebując cóż mogą znaczyć te tajemnicze skróty na etykiecie mojego eko-kosmetyku(i nie tylko eko).
To co znalazłam wprawiło mnie nie tyle w osłupienie co w przerażenie. W efekcie wstałam od komputera poszłam do łazienki i za jednym zamachem zgarnęłam WSZYSTKIE kosmetyki do worka na śmieci.
Oczywiście nie namiawiam Cię do tak pochopnych czynów (doskonale wiem, jak trudno rozstać się z kremem za 100zł(lub więcej..)). Jednak namawiam Cię do rzeczowego i gruntownego poszerzenia swojej wiedzu w temacie rzeczy, które wcierasz w swoje ciało kilka razy dziennie i które mają na Ciebie duży wpływ (tak słusznie się domyślasz – nie tylko na Twóją skórę czy włosy)

Od razu na marginesie dodam, że natychmiast znalazłam dużo tańsze, naturalne kosmetyki, większość z nich znalazłam w KUCHNI!
Natomiast efekty…no właśnie z powodu efektów musiałam stworzyć w Instytucie dział [readon2 url=”https://instytutarete.pl/poczytaj/ciao/mydlarnia.html”]Mydlarnia[/readon2]
ponieważ po 3 tygodniach stosowania kosmetyków naturalnych, przygotowywanych przeze mnie samą, moja skóra wróciła do wyglądu z okresu kiedy miałam paręnaście lat(!)
Żaden super krem za stów parę tego dla mnie nie zrobił.
Ale wracając do super nanotech-kremów, hiper kosmicznych kosmetyków i tych “pielęgnacyjnych” i tych kolorowych; do twarzy, do włosów i do wszystkiego innego.

Słuchajcie i drżyjcie, tzn drżyjcie po przeczytaniu etykiet swoich ukochanych kosmetyków:
Poniższy fragment pochodzi z pracy naukowej znanego dermatologa dr Henryka Różańskiego, słynnego w internecie z dzielenia się swoją wiedzą antykorporacyjno-farmaceutyczną.
Dr Różański od 1996 roku prowadzi badania eksperymentalne nad właściwościami toksycznymi składników kosmetyków, głównie węglowodorowymi i fenolowymi.

Przed kupnem każdego preparatu do pielęgnacji i higieny skóry warto przeczytać jego skład chemiczny. Niepoważne jest płacenie za produkt, który działa szkodliwie na naszą skórę, a nawet cały organizm. Szczególnie istotne jest staranne dobieranie kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących. Większość składników preparatów kosmetycznych przenika do krwi i wywiera działanie ogólne oraz wpływa na rozwój zarodka oraz płodu. Niektóre ze składników kosmetyków przenikają także do mleka.

Pamiętajcie, że większość z tych składników wcieracie codziennie w skórę i włosy, wdychacie używając aerozole, z reguły trwa to do końca życia.

Ma to zgubne skutki w postaci ciągłych wyprysków, przewlekłych stanów trądzikowych, łupieżu, łuszczenia się małżowiny usznej, wypadania włosów, zaburzeń miesiączkowania, zaburzeń potencji, kłopotów zajścia w ciążę, problemów z utrzymaniem ciąży, zaburzeń hormonalnych. Tak naprawdę postępująca i nadmierna chemizacja środowiska i naszego codziennego życia – sukcesywnie nas zabija.

Wiele osób cierpi także na rozmaite choroby skórne, których przebieg może znacząco się pogorszyć pod wpływem niektórych związków chemicznych.

Nie zatruwajmy się z powodu naszej niewiedzy i zarazem przebiegłości niektórych producentów kosmetyków.

Poniżej znajdziesz spis toksycznych składników w naszych kosmetykach.
Wiem, że to dość pokaźna tabelka, więc na czerwono podkreśliłam to na co warto jednak zwrócić uwagę…

Składnik kosmetyku,

nazwa chemiczna, nazwa handlowa lub synonimowa składnika

 

Toksyczność składnika kosmetyku

1,4-dioxane 

Dioksan

(C4H8O2), pochodna glikolu etylenowego

Substancja pełniąca funkcje rozpuszczalnika dla wielu innych składników w kosmetykach. Łatwo przenika przez nabłonki i skórę do krwi wywołując działanie ogólne. Działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, wywołuje stan zapalny i przesuszenie tkanki. Uszkadza strukturę lipidowo-białkową błon komórkowych, niszczy surfaktant pęcherzyków płucnych. Wykazuje wysokie powinowactwo do układu nerwowego, płuc, serca, wątroby i nerek. Powoduje niewydolność tych organów i martwicę (marskość). Przenika do mleka matki i do płodu w razie ciąży.Działa embriotoksycznie i teratogennie, rakotwórczo i oftalmotoksycznie (uszkadza narząd wzroku). Przy dłuższym stosowaniu na skórę powoduje świąd i dermatozę.

AHA

alpha hydroxy acid

Stosowane są do wyrobu kosmetyków keratolitycznych, czyli złuszczających chemicznie naskórek. Niestety stosowane przez dłuższy czas wysuszają naskórek, powodują stan zapalny, a następnie pękanie skóry; zaburzają wydzielanie łoju i potu oraz gospodarkę kwasowo-zasadową skóry.

Bentonite

sodium bentonite

quaternium-18 bentonite

Bentonit wnika do porów skóry, czyli ujść gruczołów łojowych i potowych. Po wpływem wilgoci powiększa swoją objętość. Wraz z potem i łojem, a także innymi składnikami kosmetyków (parafina) zatyka pory tworząc czopy. Przyśpiesza tworzenie się zaskórników (comedones) i stanów zapalnych oraz ropnych gruczołów łojowych. Utrudnia oddychanie i wymianę metabolitów w skórze. Sprzyja rozwojowi bakterii trądzikotwórczych stwarzając dla nich warunki beztlenowe.

Benzalkonium Chloride

Mieszanina chlorków alkilodimetylobenzyloamoniowych

et Benzalkonium bromide

Mieszanina bromków alkilodimetylobenzyloamoniowych

czwartorzędowe związki amoniowe

W kosmetykach pełnią rolę emulgatora i antyseptyku. Niekiedy korzystnie działają na cerę trądzikową zapobiegając pojawianiu sie nowych zmian. Usuwają również zaskórniki i likwidują łojotok skóry, zapobiegają zmianom ropnym.

Przewlekle stosowane powodują przejście trądziku zwykłego (bakteryjnego) w trądzik chlorowy i bromkowy, trudny do wyleczenia. Zmiany wówczas zlokalizowane są wokół nosa i ust oraz oczu, niekiedy na brodzie w formie krostek i cyst z surowiczym płynem. Ponadto pojawia się wówczas rumień lub złuszczające zapalenie skóry. Może spowodować zapalenie spojówek oraz świąd skóry z pokrzywką. Nie stosować u kobiet w ciąży.

BHA (butylated hydroxyanisole)

Przeciwutleniacz. Powoduje swędzące wysypki na skórze i rumień.

BHT Butylated Hydroxytoluene

C15H24O

2,6-di-tert-butyl-p-cresol

Stosowany jako konserwant i przeciwutleniacz w kosmetykach od 1947 roku.

U niektórych osób powoduje alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.

INCI: BHT

BHT or Butylated hydroxytoluene is synthetic, potent antioxidant. It is supplied as crystals that are oil-soluble. It is used to helps reduce the rate of rancidity in oils at the optimum level of antioxidant ranges from 0.02% to 0.1%.

Carbomer 934, 940, 941, 960, 961

Polimery kwasu akrylowego (acrylic acid)

Wywołują stan zapalny swędzenie skóry po którym pojawia się pokrzywka. Po dostaniu się do oczu – stan zapalny spojówek i łzawienie.

Cocamidopropyl betaine (CAPB)

ocoyl amide propyldimethyl glycine, coconut oil amidopropyl betaine, tegobetaine L7, N-cocamidopropyl-N,N-dimethylglycine hydroxide

Jest to detergent anionowy, podstawa płynów kąpielowych, żeli do kąpieli, szamponów i mydeł w płynie.

Jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy. Jednakże w połączeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) powoduje przesuszenie skóry, łupież, wypryski na skórze owłosionej i alergiczne zapalenie skóry.

Coco-betaine

Syntetyczny detergent. Wywołuje wysypkę drobnopęcherzykową na skórze, zwłaszcza w pachwinach i wokół nosa oraz jamy ustnej.

Cocoyl Sarcosine

Związek powierzchniowo czynny. Powoduje stan zapalny skóry.

Diethanolamine DEA

Dietanolamina

Triethanolamine (TEA) Monoethanolamine (MEA)

Cocomide DEA

Cocamide DEA

Lauramide DEA

Dodawane do kosmetyków jako emulgatory i detergenty. Dla zmylenia konsumentów do nazw chemicznych dodawane są przedrostki sugerujące niby naturalne pochodzenie substancji syntetycznej, np. TEA Sodium Lauryl Sulfate, Cocamide DEA, MEA, Lauramide DEA.

W połączeniu z innymi związkami azotowymi (np. obecnymi także w kosmetykach) tworzą rakotwórcze (kancerogenne) nitrozaminy. Działają drażniąco na błony śluzowe i skórę w pachwinach wywołując pokrzywkę i świąd. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Dimethicony

ilicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl silicone, dimethicone 350, good-rite

Powoduje podrażnienie skóry. Zaostrza objawy trądziku.

Cyclomethicone (and) Dimethicone Copolyol

This blend imparts long-lasting, substantive properties to skin and hair care products. It also acts as a carrier to deliver active ingredients in skin care products. In addition to offering water resistant/waterproof, smooth, silky feel and a soft, non-greasy feel. In hair care products, it is often used in cuticle coats, gels and shampoos for softness, silky feel, dry hair conditioning and manageability and improves wet combing. It is a clear slightly viscous liquid with low odor. Typical use level: 1%-40%

 

Dimethicone

INCI: Dimethicone

Dimethicone is a substance derived from silica (sand is a silica). The unique fluid properties of silicone give it a great deal of slip and in its various forms it can feel like silk o­n the skin, impart emolliency, and be a water-binding agent that holds up well, even when skin becomes wet. It is a medium viscosity clear liquid. It is used in hair care application such as conditioners and in skin care applications such as lotions and creams in a typical use level of 1-25%. Dimethicone has a viscosity of 190.0 to 210.0 cst. It is equivalent to Dow Corning 200 Fluid, 200 cs.

RECOMMENDED ADDITION: 0.5-2%

The addition of Dimethicone to the shampoo base will yield an opaque medium conditioning shampoo.

To a 1 gallon shampoo bases for 1% recommended addition, add 37.78g or 7 1 tsp

Disodium EDTA

EDTA = ethylenediaminetetraacetic acid

(warseniany)

Pełni rolę stabilizatora w kosmetykach.

Często jednak zanieczyszczony i działa kancerogennie. Podrażnia skórę i błony śluzowe. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

INCI: Disodium EDTA

General Description: The Disodium salt of EDTA can be used in a wide variety of products as a medium strength Chelating agent;to tie up metal ions in products, helping the anti-oxidant to work better and protecting other ingredients from degradation.This chelating agent binds metal ions (Chelation value: 230) but is effective also in chelating (binding up, or controlling and protecting) other ingredients FROM metal ions, allowing other ingredients to ?not interact? in the product system.It is also effective for chelating most transition metals below pH 12 is stable over a broad range of temperature, acidity and alkalinity ranges and in the presence of other interacting chemicals. Disodium EDTA is easy to use and is added to emulsions in the water phase at typical usage levels of 0.02% – 0.1% .Disodium EDTA is more commonly used at pH?s of 3.0 ? 9.0.

Application: used in clear and emulsion-type ?leave-on and rinse-off?  products at a usage level of 0.02 ? .01%, at pH?s below 12 and up to 80 degrees C.

DMDM Hydantoin & Urea

Glydant

Wydziela rakotwórczy i drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych)!!!. U dziewcząt i młodych kobiet niektóre metabolity tego związku wywołują nadmierne owłosienie, podobnie jak   dwufenylohydantoina. Wywołuje stany zapalne skóry. Może powodować nowotwory. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

DMDM Hydantoin

INCI: DMDM Hydantoin

DMDM Hydantoin is manufactured as the reaction product of 2 moles of formaldehyde with 1 mole of dimethyl hydantoin to form dimethylol dimethyl Hydantoin (DMDMH). It was originally invented as an odorless form of formaldehyde for permanent-pressed fabrics. It is preservative for use in aqueous-based personal care products with action against bacteria. It is used as ant-microbial and for the preservation of product such as shampoos, hand soaps, face creams, sunscreen, lotions, bubble baths and wipes at typical use levels are from 0.20 – 0.60%.

 

DMDM Hydantoin (and) Iodopropynyl Butylcarbamate

INCI: DMDM Hydantoin (and) Iodopropynyl Butylcarbamate

This blend is a preservative blend with action against bacteria from DMDM Hydantoin and anti-fungal action from Iodopropynyl Butylcarbamate. It is a broad-spectrum combination preservative for use in aqueous based personal care and household products at typical use levels of 0.075-0.3%.

 

FDC-n (FD&C)

Barwniki rakotwórcze i podrażniające błony śluzowe oraz skórę. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Fragrances

Tym terminem określa się składniki zapachowe i poprawiające koloryt kosmetyków. Często pod tą nazwą kryją się substancje silnie uczulające (alergeny) i kancerogenne. Producent nie mający nic do ukrycia i na sumieniu po prostu poda nazwy chemiczne tej grupy składników, zwłaszcza gdy te są pochodzenia naturalnego. Tak jednak rzadko się zdarza. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Methyl Chloroisothiazolinine

Posiada właściwości kancerogenne, mutagenne i silnie uczulające (alergen). Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Methylparaben   C8H8O3

4-Hydroxybenzoesyremethylester, methyl-p-hydroxybenzoat

Powoduje alergiczne stany zapalne skóry (wyprysk kontaktowy = eczema) typu pokrzywki, rumienia i strupków po pęknięciu pęcherzyków. Wchłania się ze skóry do krwi i limfy działając ogólnie. Szczególnie łatwo przenika przez skórę w pachwinach, klatce piersiowej, szyi i w okolicach narządów płciowych. Działa estrogennie!!! Może niekorzystnie wpływać na rozwój zarodka i płodu u kobiet ciężarnych. Na mężczyzn działa feminizująco. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Methylparaben

INCI: Methylparaben

Methylparaben is an ester of parahydroxybenzoica acid, para acid. It is o­ne of the most common preservatives in the world with activity against bacteria. Methylparaben is a powder that is soluble in warm water (65?C) or readily soluble in propylene glycol. Methylparaben is inactivated by strong hydrogen bonders such as ethoxylated compounds, cellulose gums and lecithin. It is used in most cosmetic formulations at a typical use level of 0.2-0.25%.

Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum

Olej mineralny, parafina, olej parafinowy

Produkty destylacji ropy naftowej.

Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni.

Oxybenzone

Dodawany do kosmetyków jako filtr przeciwsłoneczny (filtr UV).

Działa rakotwórczo. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Parabeny = Parabens

Methyl, Ethyl Propyl i Butyl Parabens

Przedłużają trwałość kosmetyków. Powodują alergiczne stany zapalne skóry (wyprysk kontaktowy = eczema) typu pokrzywki, rumienia i strupków po pęknięciu pęcherzyków. Wchłaniają się ze skóry do krwi i limfy działając ogólnie. Szczególnie łatwo przenikają przez skórę w pachwinach, klatce piersiowej, szyi i w okolicach narządów płciowych. Działają estrogennie. Mogą niekorzystnie wpływać na rozwój zarodka i płodu u kobiet ciężarnych. Na mężczyzn działają feminizująco. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Phenoxyethanol

Substancja wywołuje wypryski i pokrzywkę na skórze

Polyethylene Glycol (PEG)

Gliko polietylenowy

PEG-20 Gliceryl Laurate

PEG (4-200)

Butylene Glycol

PEG-7 Glyceryl Cocoate

PEG-7 glyceryl monococoate, polyoxyethylene (PEG-7) glyceryl monococoate
 

Polioksyetylenowene estry gliceryny i kwasów tł. oleju kokosowego

Zatykają pory w skórze, wywołują wysięki wokół gruczołów łojowych oraz apokrynowych. Stan zapalny i wysięk uwidacznia się w pachwinach i na twarzy. Powodują pokrzywkę, świąd i pękanie głębokie naskórka. Jeśli są zanieczyszczone dioksanem (1,4-dioxane) wówczas nabierają właściwości kancerogenne (rakotwórcze). Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

emulgator, emolient, środek rozpuszczający

 

Oxynex K

INCI: PEG-8, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid (and) Citric Acid

Oxynex K is an antioxidant blend for oils used in after-sun products, lotions, lipsticks, creams, skin care products and sunscreens. It is a clear viscous liquid used at typical use levels of 0.05-2%

Polysorbate (20-85)

Emulgator, stabilizator emulsji. Powodują reakcje alergiczne i świąd skóry. Skóra staje się sucha i spękana. Polisorbate 80 i 60 stymuluje rozwój nowotworów.

Propylene Glycol

Glikol propylenowy,   PG

Xylene Glycol

Stosowane w wielu kosmetykach jako rozpuszczalnik.

Działają rakotwórczo. Silnie toksyczny w razie spożycia (uszkadza wątrobę, układ nerwowy i nerki). Resorbują się ze skóry do krwi i limfy. Uszkadzają nabłonki, tkankę łączną i mięśniową. Zastosowane na skórę wysuszają naskórek, ale równocześnie podrażniają gruczoły łojowe i apokrynowe wywołując stan zapalny i wysięki wokół gruczołów. Uszkadzają powłoczki włosów. Wywołują podrażnienie naskórka i skóry właściwej, świąd i kontaktowe (alergiczne) zapalenie skóry.

Łój i złuszczone keratynocyty z glikolami tworzą substancję zatykająca ujścia gruczołów.

W pachwinach i wokół narządów płciowych powodują wypryski drobnopęcherzykowe przechodzące potem w strupki i rozpadliny. Kosmetyki zawierające glikol propylenowy w razie dostania się do oczu powodują zapalenie gałki ocznej i spojówek, co objawia się łzawieniem, pieczeniem, świądem i opuchnięciem powiek. Uszkadzają strukturę lipidowo-proteinową błon komórkowych. Wdychane podczas używania aerozoli z kosmetykami uszkadzają nabłonki układu oddechowego i powodują kaszel oraz nieżyt. Uszkadzają komórki krwi i szpik kostny. W neuronach i w mięśniach zaburzają procesy przewodzenia podniet i proces skurczu. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Propylene Glycol Stearate SE

INCI:  Propylene Glycol Stearate SE

Primary emulsifier for lotions and low viscosity creams.  Propylene Glycol Stearate SE is a self-emulsiftying grade of Propylene Glycol Stearate that contains some sodium and/or potassium stearate.  It is also emollient, opacifier and melt point near that of body temperature.  It is a white to off-white flake and its typical use level is 1-10%

 

Propylene Glycol

INCI: Propylene Glycol

Propylene Glycol is a humectant or humidifying and delivery ingredient used in cosmetics. When used in small amounts to keep products from melting in high heat or freezing when it is cold. It also helps active ingredients penetrate the skin. It is supplied as a water white liquid and is readily water-soluble. Propylene glycol is often used as an aid to solubilize other raw materials such as parabens. It is used in cosmetic formulations such as creams and lotions at typical use levels of 1-5%.

Quaternium-15

C9H16Cl2N4

Cis isomer of 1-(3-chloroallyl)-3,5,7-triaza-1-azoniaada mantane-chloride,N-(3-chloroallyl)-hexammonium chloride

#

Imidazolidinyl urea, synonimy: Germall, Abiol

iodopropynyl butylcarbamate

Diazolidinyl urea

Bromonitropropane diol = Bronopol

Tris (hydroxymethyl) nitromethane = Tris Nitro

N,N-methylenebis (N’-)1-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl urea

Urea, N,N-methylenebis [N’-[3-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl]

1,1′-Methylenebis[3-[3-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl]urea]

Imidurea NF

N-(3-chloroallyl)-Hexaminium chloride     cis-1-(3-chloroallyl)-3,5,7-Triaza-1-azonium-adamantane chloride     1-(3-chloroallyl)-3,5,7-Triaza-1-azonium-adamantane chloride

Methanamine-3-chloroallylochloride  

Preventol D 1  

Chloroallyl methanamine chloride  

Dowicil 75, 100, 200  

Azonium-adamantane chloride

Biopure 100

Imidurea

Sept 115

Tristat 1U

Unicide U-13

Konserwanty w kosmetykach.

Wywołują alergiczne kontaktowe zapalenie skóry (allergic contact dermatitis). Objawy: przesuszenie skóry, złuszczanie naskórka, zaczerwienienie, pieczenie lub świąd, pękanie skóry, sączenie, strupki, niewielkie krwawienia

z pęknięć skóry, niekiedy pęcherzyki wypełnione płynem (pokrzywka). Działają trądzikotwórczo (acnogennie). Trądzik kosmetyczny po składnikach formaldehydowych objawia się drobnopęcherzykową wysypką na skórze na podłożu zapalnym.

Alergicznemu dermatitis towarzyszy często zakażenie bakteriami ropnymi. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Niektóre z tych związków wywołują trądzik kosmetyczny typu chlorowego, niezmiernie oporny na leczenie.

Sodium Cyanide

Substancja rakotwórcza, alergizująca i mutagenna. Działa embriotoksycznie i teratogennie. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Sodium Lauryl Sulfate

Sodium Laureth Sulfate

Ammonium Lauryl Sulfate

Sodium Myreth Sulfate

Laurylosiarczany sodu

Sodium Lauryl Sulfate = SLS

Sodium Laureth Sulfate = SLES

Typowe detergenty syntetyczne, stosowane od dawna w przemyśle do odtłuszczania i mycia urządzeń oraz pomieszczeń. Obecnie są niemal w każdym toniku, balsamie, żelu myjącym, zmywaczu, szamponie i płynie do kąpieli. Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, upośledzają czynności gruczołów apokrynowych, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Przyczyniają się do powstawania plam, guzków zapalnych i cyst ropnych (w tym prosaków). Szczególnie szkodliwie działają na skórę dzieci, niemowląt oraz na skórę w okolicach narządów płciowych. Powodują podrażnienie oczu i zapalenie spojówek. W razie dostania się do jamy nosowej, np. podczas mycia powodują nieżyt nosa. Przenikają ze skóry do krwi wywołując działanie ogólne. Ulegają kumulacji w ustroju. Są metabolizowane w wątrobie. Uszkadzają układ nerwowy i układ odpornościowy skóry. Obniżają stężenie estrogenów, mogą wzmagać niekorzystne objawy menopauzy. Wcierane w piersi i narządy płciowe mogą indukować nowotwory i uszkadzać spermatogenezę oraz owogenezę. Uszkadzają osłonki włosów powodując łamliwość i rozdwajanie włosów.

SLS i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być zanieczyszczone rakotwórczymi dioksanami (dioxane).

SLS są mutagenami uszkadzającymi materiał genetyczny.

Nazwy handlowe składników sugerują, że są to naturalne produkty, a tak nie jest. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Sodium Oleth Sulfate

W razie zanieczyszczenia tlenkiem etylenu (ethylene oxide) i dioksanem (dioxanem) działa silnie rakotwórczo. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Sodium PCA (NAPCA)

Uszkadza włosy (łamliwość, rozdwajanie, wypadanie) i wywołuje reakcje alergiczne. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Sorbolene

Ułatwia zemulgowanie zawiesin. Zatyka pory w skórze, zaburza czynności gruczołów potowych i łojowych. Wywołuje wyprysk na skórze (eczema).

Stearamidopropyl Tetrasodium EDTA

W obecności związków azotowych tworzy rakotwórcze nitrozaminy. Działa teratogennie. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Styrene Monomer

Karcinogen (związek rakotwórczy), alergizujący i mutagenny. Działa teratogennie. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Talc

Talk

Badania prowadzone od 20 lat dowodzą, że talk posiada właściwości fizykochemiczne odpowiedzialne za powstawanie nowotworu. Ponadto talk z łojem, potem i kosmetykami tworzy izolującą mazistą substancję zaburzającą oddychanie i czynności wydzielnicze skóry. Może przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych oraz ropnych gruczołów apokrynowych i łojowych.

Triclosan

Antyseptyk w kosmetykach. Długotrwale stosowany powoduje nowotwory skóry i błon śluzowych u zwierząt. Działa teratogennie. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży. Niekiedy używany do leczenia trądziku i dodawany do kosmetyków przeciwtrądzikowych.

Stosowany krótko nie działa toksycznie.

Źródło: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm

Więc jak widzisz tu nie tyle idzie o skórę co o Życie.

(artykuł jeszcze będzie rozbudowywany)

Koszyk