Wykaz substancji pochodzenia zwierzęcego, które mogą znajdować się w produktach spożywczych opracowany według informacji towarzystwa Vegan Society z Wielkiej Brytanii.
W nawiasach podane są angielskie nazwy dodatków. Znak # wskazuje, że istnieje także inny – syntetyczny, pochodzenia roślinnego lub mineralnego rodzaj danej substancji lub jej źródło o tej samej nazwie.
Albumina (ang. albumen/albumin) otrzymywana z białka jajek; zastosowanie: czynnik wiążący
Sardele (ang. anchovy) to małe rybki, które często występują w sosie Worcester, dodatkach do pizzy i jako składnik gotowych dań; zastosowanie: intensyfikują smak potraw
Galareta otrzymana z mięsa lub ryb (ang. aspic savoury jelly); zastosowanie: substancja do glazurowania różnych produktów
Gotowane poślednie (ang. brawn boiled meat, ears and tongue) części tuszy wieprzowej (głowizna, uszy, język); zastosowanie: składnik różnych produktów
Czerwień koszenilowa (ang. carmine/carminic acid), czerwony barwnik otrzymywany z koszenili; zastosowanie: do barwienia żywności, w tym i napojów
Kazeina (ang. casein) # główne białko krowiego mleka; zastosowanie: produkcja serów
Koszenila (ang. cochineal), E120, barwnik otrzymywany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti, zastosowanie: otrzymywanie czerwieni koszenilowej
Olej z wątroby dorszy (ang. cod liver oil) i innych ryb; zastosowanie: dodatek do żywności
Kolagen (ang. collagen), składnik tkanki łącznej, po gotowaniu otrzymuje się żelatynę; zastosowanie: skórki do wędlin i produkcja kosmetyków
Witamina D3 (ang. cholecalciferol) otrzymywana z lanoliny lub olejów rybnych; zastosowanie: witaminy i dodatki do żywności
Stopiony tłuszcz zwierzęcy (ang. dripping); zastosowanie: do smażenia (frytura)
Kwasy tłuszczowe (ang. fatty acids) # kilka różnych dodatków (En) jest pochodnymi kwasów tłuszczowych, np. E471 (glicerydy kwasów tłuszczowych)
Żelatyna (ang. gelatin/e) substancja otrzymywana w wyniku gotowania resztek zwierzęcych (skóra, ścięgna, wiązadła lub kości itp.); zastosowanie: wyroby cukiernicze, ciasteczka, kapsułki, żelki, filmy fotograficzne, główki zapałek
Gliceryna (ang. glycerin(e)/glycerol), E422, # klarowny bezbarwny płyn, który otrzymuje się ze zwierzęcego tłuszczu, syntetyzuje z propylenu lub otrzymuje na drodze fermentacji cukrów; zastosowanie: rozpuszczalnik substancji smakowych, poprawia teksturę, środek utrzymujący wilgotność
Karuk (ang. isinglass) to bardzo czysta postać żelatyny otrzymywana z pęcherzy pławnych pewnych ryb, szczególnie jesiotrów; zastosowanie: klarowanie napojów alkoholowych, galaretki
Chlorowodorek cysteiny (ang. L’cysteine hydrochloride), E920, # wytwarzany z sierści zwierząt i kurzych piór lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki
Kwas mlekowy (ang. lactic acid), E270 # kwas otrzymywany na drodze fermentacji cukru mlecznego, występuje także w marynatach, kakao i tytoniu; zastosowanie: regulator kwasowości stosowany w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów gazowanych, marynat i sosów
Laktoza, czyli cukier mleczny (ang. lactose or milk sugar); zastosowanie: wypełniacz tabletek, środek słodzący, „nośnik” dodatków smakowych stosowanych szczególnie w produkcji chrupek.
Tłuszcz/smalec (ang. lard fat) otaczający żołądek i nerki świń, owiec i bydła; zastosowanie: kulinarne
Lecytyna (ang. lecithin), E322 # substancja tłuszczowa znajdująca się w tkance nerwowej, żółtku jajka, krwi i innych tkankach; otrzymywana na dużą skalę z ziarna sojowego, orzeszków ziemnych i kukurydzy; zastosowanie: emulgator stosowany do wypieków i wyrobów cukierniczych
Luteina (ang. lutein), E161(b) # barwnik o intensywnym żółtym kolorze, występuje w żółtku jajka; otrzymywana na dużą skalę z nogietka; zastosowanie: barwienie żywności
Oleina (ang. oleoic oil) ciekła frakcja tłuszczu otrzymywana na drodze prasowania łoju bydlęcego na zimno; zastosowanie: produkcja margaryny
Estrogeny (ang. oestrogen) # żeńskie hormony płciowe ekstrahowane z jajników krów i moczu ciężarnych klaczy; zastosowanie: kosmetyki, suplementy stosowane przez kulturystów, kremy hormonalne
Podpuszczka (ang. rennet) # ekstrahowana z żołądków cielęcych; zawiera enzym, który powoduje zsiadanie się mleka, zastosowanie: wytwarzanie serów i deserów ze zsiadłego mleka
Pszczele mleczko (ang. royal jelly) pokarm dla pszczelich larw, dzięki któremu rozwija się królowa; zastosowanie: dodatek do żywności
Inozynat sodu (ang. sodium 5′-inosinate) występuje w sposób naturalny w mięśniach; otrzymywany z resztek ryb; zastosowanie: substancja intensyfikująca smak
Szelak (ang. shellac) E904, wydzielina owadów; zastosowanie: do glazurowania owoców, czekoladek itp., składnik pomadek chroniących usta i past polerujących.
Stearynian (ang. stearate) # sól kwasu stearynowego; zastosowanie: suplementy dla kulturystów
Kwas stearynowy (ang. stearic acid), E570 # kwas organiczny otrzymywany ze stearyny; zastosowanie: dodatek do żywności
Sadło/łój (ang. suet) # tłuszcz stały otrzymywany z nerek bydlęcych i owczych; zastosowanie: kulinarne
Testosteron (ang. testosterone) # męski hormon płciowy; zastosowanie: suplementy dla kulturystów
Witamina A (ang. vitamin A) # (retinol) otrzymywana z rybiego tłuszczu lub żółtek jajek; zastosowanie: dodatek do żywności, kosmetyki
Serwatka (ang. whey) otrzymywana z mleka po usunięciu kazeiny i większości tłuszczu; produkt uboczny przy produkcji serów; zastosowanie: produkcja margaryny, herbatników, chrupek, środków myjących
L-cysteina (E920), Otrzymywana z włosia zwierzęcego lub z kaczego pierza. Przy produkcji białej mąki – poprawia jej jakość, także dodawana do chleba
Źródło: Vegan Society w Wielkiej Brytanii