Skip to content

Dodatki do żywności pochodzenia zwierzęcego

Wykaz substancji pochodzenia zwierzęcego, które mogą znajdować się w produktach spożywczych opracowany według informacji towarzystwa Vegan Society z Wielkiej Brytanii.

W nawiasach podane są angielskie nazwy dodatków. Znak # wskazuje, że istnieje także inny – syntetyczny, pochodzenia roślinnego lub mineralnego rodzaj danej substancji lub jej źródło o tej samej nazwie. 

 

Albumina (ang. albumen/albumin) otrzymywana z białka jajek; zastosowanie: czynnik wiążący

Sardele (ang. anchovy) to małe rybki, które często występują w sosie Worcester, dodatkach do pizzy i jako składnik gotowych dań; zastosowanie: intensyfikują smak potraw

Galareta otrzymana z mięsa lub ryb (ang. aspic savoury jelly); zastosowanie: substancja do glazurowania różnych produktów

Gotowane poślednie (ang. brawn boiled meat, ears and tongue) części tuszy wieprzowej (głowizna, uszy, język); zastosowanie: składnik różnych produktów

Czerwień koszenilowa (ang. carmine/carminic acid), czerwony barwnik otrzymywany z koszenili; zastosowanie: do barwienia żywności, w tym i napojów

Kazeina (ang. casein) # główne białko krowiego mleka; zastosowanie: produkcja serów

Koszenila (ang. cochineal), E120, barwnik otrzymywany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti, zastosowanie: otrzymywanie czerwieni koszenilowej

Olej z wątroby dorszy (ang. cod liver oil) i innych ryb; zastosowanie: dodatek do żywności

Kolagen (ang. collagen), składnik tkanki łącznej, po gotowaniu otrzymuje się żelatynę; zastosowanie: skórki do wędlin i produkcja kosmetyków

Witamina D3 (ang. cholecalciferol) otrzymywana z lanoliny lub olejów rybnych; zastosowanie: witaminy i dodatki do żywności

Stopiony tłuszcz zwierzęcy (ang. dripping); zastosowanie: do smażenia (frytura)

Kwasy tłuszczowe (ang. fatty acids) # kilka różnych dodatków (En) jest pochodnymi kwasów tłuszczowych, np. E471 (glicerydy kwasów tłuszczowych)

Żelatyna (ang. gelatin/e) substancja otrzymywana w wyniku gotowania resztek zwierzęcych (skóra, ścięgna, wiązadła lub kości itp.); zastosowanie: wyroby cukiernicze, ciasteczka, kapsułki, żelki, filmy fotograficzne, główki zapałek

Gliceryna (ang. glycerin(e)/glycerol), E422, # klarowny bezbarwny płyn, który otrzymuje się ze zwierzęcego tłuszczu, syntetyzuje z propylenu lub otrzymuje na drodze fermentacji cukrów; zastosowanie: rozpuszczalnik substancji smakowych, poprawia teksturę, środek utrzymujący wilgotność

Czytaj także:  RAFINOWANY CUKIER – NAJSŁODSZA TRUCIZNA

Karuk (ang. isinglass) to bardzo czysta postać żelatyny otrzymywana z pęcherzy pławnych pewnych ryb, szczególnie jesiotrów; zastosowanie: klarowanie napojów alkoholowych, galaretki

Chlorowodorek cysteiny (ang. L’cysteine hydrochloride), E920, # wytwarzany z sierści zwierząt i kurzych piór lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki

Kwas mlekowy (ang. lactic acid), E270 # kwas otrzymywany na drodze fermentacji cukru mlecznego, występuje także w marynatach, kakao i tytoniu; zastosowanie: regulator kwasowości stosowany w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów gazowanych, marynat i sosów

Laktoza, czyli cukier mleczny (ang. lactose or milk sugar); zastosowanie: wypełniacz tabletek, środek słodzący, “nośnik” dodatków smakowych stosowanych szczególnie w produkcji chrupek.

Tłuszcz/smalec (ang. lard fat) otaczający żołądek i nerki świń, owiec i bydła; zastosowanie: kulinarne

Lecytyna (ang. lecithin), E322 # substancja tłuszczowa znajdująca się w tkance nerwowej, żółtku jajka, krwi i innych tkankach; otrzymywana na dużą skalę z ziarna sojowego, orzeszków ziemnych i kukurydzy; zastosowanie: emulgator stosowany do wypieków i wyrobów cukierniczych

Luteina (ang. lutein), E161(b) # barwnik o intensywnym żółtym kolorze, występuje w żółtku jajka; otrzymywana na dużą skalę z nogietka; zastosowanie: barwienie żywności

Oleina (ang. oleoic oil) ciekła frakcja tłuszczu otrzymywana na drodze prasowania łoju bydlęcego na zimno; zastosowanie: produkcja margaryny

Estrogeny (ang. oestrogen) # żeńskie hormony płciowe ekstrahowane z jajników krów i moczu ciężarnych klaczy; zastosowanie: kosmetyki, suplementy stosowane przez kulturystów, kremy hormonalne

Podpuszczka (ang. rennet) # ekstrahowana z żołądków cielęcych; zawiera enzym, który powoduje zsiadanie się mleka, zastosowanie: wytwarzanie serów i deserów ze zsiadłego mleka

Pszczele mleczko (ang. royal jelly) pokarm dla pszczelich larw, dzięki któremu rozwija się królowa; zastosowanie: dodatek do żywności

Inozynat sodu (ang. sodium 5′-inosinate) występuje w sposób naturalny w mięśniach; otrzymywany z resztek ryb; zastosowanie: substancja intensyfikująca smak

Szelak (ang. shellac) E904, wydzielina owadów; zastosowanie: do glazurowania owoców, czekoladek itp., składnik pomadek chroniących usta i past polerujących.

Czytaj także:  Zawał serca powstaje zupełnie inaczej!

Stearynian (ang. stearate) # sól kwasu stearynowego; zastosowanie: suplementy dla kulturystów

Kwas stearynowy (ang. stearic acid), E570 # kwas organiczny otrzymywany ze stearyny; zastosowanie: dodatek do żywności

Sadło/łój (ang. suet) # tłuszcz stały otrzymywany z nerek bydlęcych i owczych; zastosowanie: kulinarne

Testosteron (ang. testosterone) # męski hormon płciowy; zastosowanie: suplementy dla kulturystów

Witamina A (ang. vitamin A) # (retinol) otrzymywana z rybiego tłuszczu lub żółtek jajek; zastosowanie: dodatek do żywności, kosmetyki

Serwatka (ang. whey) otrzymywana z mleka po usunięciu kazeiny i większości tłuszczu; produkt uboczny przy produkcji serów; zastosowanie: produkcja margaryny, herbatników, chrupek, środków myjących

L-cysteina (E920), Otrzymywana z włosia zwierzęcego lub z kaczego pierza. Przy produkcji białej mąki – poprawia jej jakość, także dodawana do chleba

Źródło: Vegan Society w Wielkiej Brytanii

 

Kliknij i oceń

Shopping cart