Przejdź do treści

Kolonie mikrobiologiczne podnoszące odporność

{module Kolonie mikrobiologiczne podnoszące odporność}

Czy wiesz, że drobnoustroje mogą uzdrawiać?

Historia zaczyna się jakiś czas temu, w jednej z zabitych dechami wiosek w górach Kaukazu.
Przybywają naukowcy z tzw “wysoko cywilizowanych” krajów i zaczynają dociekliwie badać, cóż może być przyczyną fenomenu nieco przydługawego życia owych kaukaskich górali, którzy fakt faktem żyli nieprzyzwoicie długo ponad “normę”.
Po wnikliwych badaniach udaje się ustalić, że jedną z przyczyn (oprócz uroczo zdrowego środowiska rzecz jasna) może być specyficzny dodatek do ich diety, w różnych wioskach był to jeden z trzech rodzajów (przynajmniej tyle odkryliśmy) napoi – napoi z …bakterii i drożdży, i tak jak się domyślacie BYŁ to rodzaj fermentu, aczkolwiek promili to to za dużo nie miało od razu uprzedzam podejrzenia 🙂

No więc “podejrzane” kolonie bakterii i grzybków zostały poddane szkiełku i oku w wypasionych laboratoriach, i cóż ekspertyzy dowiodły? Że napój, który tworzą te małe drobnoustroje w wyniku fermentacji, wprost w niewiarygodnie silny sposób stymuluje i wzmacnia system odpornościowy ludzkiego organizmu. W ciągu zaledwie tygodnia stosowania siły witalne i odpornościowe przeciętnego człowieka wzrastają kilkukrotnie! Ale na tym nie kończy się zbawienne działanie dzielnych mikrobów, ponieważ oprócz stymulowania i wzmacniania naturalnej odporności, wpływają również niesłychanie pozytywnie na wszystkie procesy przemiany materii, ułatwiają wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego (np wapnia z białek mleka, przez co niwelują ryzyko osteoporozy). Oczywiście w zależności od tego, co to za napój, jego właściwości będą nieco się różniły. Poniżej trzy lecznicze rodzaje kolonii mikrobiologicznych, które udało się “wydębić” od Kazachów, a są to:

 

  • [readon2 url=”https://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/397-kombucha.html”]grzybek herbaciany – KOMBUCHA[/readon2]
  • [readon2 url=”https://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/395-algi-morskie-krysztaly-japonskie.html”]algi morskie (kryształy japońskie)[/readon2]
  • [readon2 url=”https://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/396-grzybek-tybetanski.html”]grzybek tybetański (grzybek kefirowy)[/readon2]

i mimo, że nazywają się jak nazywają, żadne z nich nie jest ani grzybkiem, ani tym bardziej algami, ani też nie są z Tybetu czy Japonii, a z wyżej wspomnianego Kaukazu – nazwy, które im towarzyszą, są raczej nazwami umownymi, i każda wiąże się z historią odkrycia poszczególnych kolonii, np algi morskie nazywają się “japońskimi”. bo pierwsi ponoć zbadali je Japończycy właśnie, natomiast grzybek jest “tybetański”, bo pewien polski profesor dostał go właśnie od tybetańskiego mnicha.

{rsform 22}

Koszyk