Przejdź do treści

Kombucha

Napój, który jest przyrządzany przy pomocy grzyba herbacianego Kombucha, posiada silnie pobudzające działanie na przemianę materii, powoduje oczyszczanie krwi toteż stosowany jest przez wielu jako uniwersalny środek leczniczy. Przy pomocy tego środka można skutecznie leczyć raka. Działa wspomagająco w leczeniu zaburzeń łaknienia, w przypadkach utraty ostrości wzroku, w chorobach stawów, nerek, wątroby i włosów. Terapia kombuchą wspomaga również leczenie bezsenności, kamieni żółciowych, zaburzeń wątrobowych, otyłości, zatwardzenia, biegunki, hemoroidów, zapalenia stawów, wrzodów oraz zaćmy.

Grzybek herbaciany

Galaretowaty „grzybek” przetwarzający herbatę składa się z pozostających w symbiozie grzybów typu Saccharomyces ludwigii, Saccharomyces apiculatus i bakterii Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides. Drożdże rozmnażają się drogą wegetatywną przez pączkowanie, tworząc galaretowatą warstwę na powierzchni herbaty.

 Zdrowy grzyb jest białawy lub lekko jasnobrązowy, twardy i lepki. Od czasu do czasu produkuje on skazę o brązowym zabarwieniu, którą można przy wypuszczeniu nowego kombucha zmyć. “Podział pracy” pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w następujący sposób: drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom. Bakterie przetwarzają alkohol na kwas glukuronowy, kwas mlekowy, octowy i różne witaminy.

Przyrządzany na bazie grzyba herbacianego kombucha, Jest orzeźwiający, słodkawo-kwaśny i lekko musuję. Zawiera kwas glukuronowy, witaminy B1, B2, B6, B12 i C, jak również kwas foliowy, kwas mlekowy, aminokwasy, enzymy, antybiotykowe substancje, probiotyki, dwutlenek węgla i małą ilość alkoholu. Zawartość alkoholu wynosi przeciętnie 0,5%.
Zawarte w napoju kwasy obniżają jego wartość pH. Przez pierwsze 8 dni uzyskany produkt ma cechy napoju orzeźwiającego, potem przekształca się w ocet spożywczy.

Kombucha cieszy się dużym uznaniem z powodu wielu pozytywnych właściwości. Uzyskany napój  jest porównywany do soku jabłkowego – lekko kwaśny, lekko słodki i trochę musujący.

Nazwa pochodzi prawdopodobnie od japońskiego słowa “kombu” oznaczającego brązową algę oraz “cha” oznaczającego herbatę. Kombucza jest inaczej zwana grzybem herbacianym.

Napój

Powstający napój jest słodkawo-kwaśny i zawiera kwas glukuronowy, witaminy B1, B2, B6, B12 i C, jak również kwas foliowy, kwas mlekowy, aminokwasy, enzymy, antybiotykowe substancje i małą ilość alkoholu. Zawartość alkoholu wynosi przeciętnie 0,5%. Szczegółowe oddziaływanie kombuchy polega przeważnie na kwasie glukuronowym, który powoduje silne odtrucie organizmu. Kwas łączy się z substancjami odpadowymi organizmu i truciznami, które pochodzą z zewnątrz, przygotowuje je przez to do wydzielenia. Kwas mlekowy działa silnie hamująco na szkodliwe bakterie jelitowe i tym samym sprzyja procesowi trawienia.

Właściwości lecznicze Kombuchy:

  • Detoksykuje organizm
  • Oczyszcza krew
  • Równoważy metabolizm
  • Pomaga na bezsenność
  • Poprawia koncentracje
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy
  • Działa jak napój energetyczny
  • Wzmacnia system immunologiczny
  • Przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi
  • Wspomaga funkcje wątroby, trzustki i trawienia
  • Hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
  • Równoważy poziom kwasowości organizmu
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Zmniejsza poziom cholesterolu
  • Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • Zmniejsza pragnienie alkoholu
  • Zmniejsza ryzyko nowotworów
  • Łagodzi objawy reumatyzmu
  • Pozytywnie wpływa na siłę widzenia
  • Pomaga na zapalenie pęcherza moczowego
  • Zmniejsza objawy menopauzy
  • Łagodzi objawy migreny
  • Pomaga w leczeniu astmy

Przebieg kuracji:

Należy zaczynać od małych dawek, stopniowo zwiększając każdego dnia.

W przypadku dorosłych:

Zaczynamy od 1-2 łyżek stołowych dziennie, stopniowo zwiększając.
Normalnie wypijamy herbatę z Kombuczy 3 razy dziennie (150 ml szklanki) przed śniadaniem, po obiedzie i kolacji.

W przypadku dzieci sugeruje się następujące dawki:

– dziecko 6-8 letnie: 50 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawek 1-2 łyżeczki)
– dziecko 8-10 letnie: 75 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżeczka)
– dziecko 10-14 letnie: 100 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżka stołowa)

W przypadku osób ciężko chorych, osłabionych, w podeszłym wieku dawka może być większa.

Wyżej wymienione dawki to ilości optymalne dla większości ludzi, każdy jednak może dobierać je samodzielnie na podstawie potrzeb swojego organizmu. Należy się tylko w nie wsłuchać.

Zaleca się stosowanie przerw w piciu Kombuchy. Może to być po 2-3 miesiącach na okres tygodnia, bądź też po pół roku na okres miesiąca albo tydzień przerwy raz na miesiąc. Każdy może sam dobrać sobie metodę robienia przerw

Hodowla

Sporządzanie napoju

  • 2,5 litrowy słój (grzyb kombucha czuje się najlepiej w dużych słojach)
  • duży zdrowy grzyb kombucha
  • mniej więcej jedną szklankę starej cieczy kombuchy, aby móc ją dodać do nowej mieszaniny, proces dojrzewania napoju będzie ułatwiony i przyspieszony, (w najgorszym wypadku krok ten nie jest konieczny)
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty. ( << tak głosi większość przepisów, jednak do wyrobu kombuczy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona)
  • 2 litry wody
  • 200 do 250g cukru
  • chusteczkę z gazy i gumkę (potrzebne do nakrycia słoika)

Chcąc zmienić smak napoju, możemy hodować grzybka na herbatach malinowych, z hibiskusa, dzikiej róży, mięcie, melisie, itp. Można również robić to na herbacie czarnej bądź zielonej. W zależności od herbaty kombucha może zmieniać kolor, a w zależności od słoika – kształty.

Postępuj w następujący sposób: (2,5 litrowy słój)

  • zagotuj 2 litry herbaty (2 łyżeczki mocnej czarnej herbaty lub 2 herbaty expresowe)
  • dodać 200-250g cukru
  • całość wychłodzić do temperatury pokojowej
  • połóż grzyb herbaciany do ostudzonej czarnej herbaty, gładką stroną do góry
  • dolej resztkę starego napoju kombuchy, aby tym samym przyspieszyć proces dojrzewania
  • nakryj słój chustką i umocnij przepaską gumową, grzyb musi oddychać ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami
  • pozostaw całość w temperaturze pokojowej około 8 do 12 dni
  • (najlepiej 23°C), jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej
  • napój kombucha jest wówczas dojrzały jeśli po poruszaniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki. Jeżeli się go pije za wcześnie napój może zawierać resztki alkoholu – pozostałość procesu fermentacyjnego, co cieszy niektórych smakoszy.
  • napój można spróbować używając do tego celu czystej łyżki (stwierdzamy czy jest dojrzały)
  • przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce (jeśli nie jest chłodzony, tworzą się szybko skazy, które ograniczają jego spożywanie, gdy skazy się pojawią należy ponownie przefiltrować napój)
  • myj (płucz) grzyb letnią wodą, usuń wszystkie brązowe skazy
  • przechowuj grzyb w słoiku napełnionym napojem tak aby był całkowicie pokryty, w taki też sposób możesz go transportować.
  • prowadź możliwie nieprzerwanie nową rundę produkcji

Grzyb zwykle pływa u góry słoja napełnionego cieczą . Odrastające części grzyba wypływają zawsze do góry i w ten sposób pogrubiają grzyb. W niedługim czasie staje się on na tyle gruby, że spada na dno słoja, następnie na powierzchni słoja tworzy się nowa kombucha. Najpierw jest zupełnie cienka, prawie przezroczysta. poczekać aż dojrzeje i przełożyć do osobnego słoja. Tym sposobem zyskujemy nowy grzyb co pozwoli nam zwiększyć produkcję napoju.

Ochrona przed pleśnią

Przed użyciem słoika zwilż jego nasadę octem, a jeśli mimo tego utworzy się pleśń, usuń ostrożnie warstwę pływającą na powierzchni grzyba przy pomocy dwóch widelców, a następnie dokładnie przepłucz grzyb. Po tym zabiegu pozostaw go na noc w occie. Następnego dnia możesz go ponownie włożyć do herbaty. Płynu nie należy wylewać, ponieważ grzyb po octowej obróbce nadaje się do dalszego użycia.

Historia

Od średniowiecza grzyb herbaciany kombucha i powstający z niego napój znany jest w południowej Rosji i wschodnich Bałkanach jako pewnego rodzaju uniwersalny środek leczniczy, stosowany do wewnętrznego oczyszczania i regeneracji ciała. Pierwotnie pochodzi on z Azji wschodniej, gdzie były o nim wzmianki w II wieku przed Chrystusem. Podaje się do wiadomości, że w 414 roku naszej ery sprowadzono go z Chin do Japonii na wyraźne życzenie cesarza. Przez następne lata nie był znany nikomu, dopiero początkiem XX wieku został ponownie odkryty przez pewną japońską lekarkę na kaukazie, która przeprowadzała tam badania dotyczące długowieczności niektórych mieszkańców wsi. We wsi Karkasom znalazła szczególnie wielu starych, nadzwyczajnie rześkich, krzepkich ludzi, których wiek sięgał powyżej 100 lat ale w pełni zaangażowanych przy ciężkich pracach polnych w górach. Powodem dożycia tak wysokiego wieku przy zachowaniu pełnej witalności było spożywanie przez nich napoju z grzyba herbacianego. Lekarka ta zabrała grzyb do Japonii i ułatwiła jego produkcję i wytwarzanie z niego napoju. W ten sposób poprzez Filipiny dociera on do Europy.

Badania

W latach 1960, konkretne leczenie raka wykorzystało wysokie stężenie kwasu glukuronowego do równowagi flory jelitowej (Alexander Solzhenitzyn rosyjski uczony twierdzi że picie herbaty Kombucha wyleczyło raka żołądka i uratowało mu życie w czasie jego pobytu w radzieckich obozach pracy).

7.11.2006r. – czasopismo The Guardian: sprawozdanie z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Ulster, stwierdza: “probiotyczne napoje zawierające żywe mieszanki bakterii może przyczynić się do zwalczania niektórych rodzajów nowotworów, według badań u pacjentów z ryzykiem choroby.”

01.2008r. – Dziennik Molecular Systems Biology zgłosił że myszy karmionych probiotycznymi napojami miały różne poziomy markerów chemicznych we krwi i moczu, pełniących ważne procesy w organizmie, w tym trawienie tłuszczu. “Nasze badanie pokazuje, że probiotyki mogą mieć wpływ i ich interakcji z lokalną ekologię i relacje z innymi bakteriami. Wprowadzenie przyjaznych bakterii może zmienić dynamikę całej populacji bakterii w jelitach.
Kolejne badania pokazują, że zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i polifenole, które mogą mieć wpływ ochronny przed białaczką.
Mnóstwo badań naukowych na przestrzeni lat, szczególnie w Niemczech i Rosji, pokazuje, że picie herbaty Kombucha w ramach zdrowego stylu życia pomaga w osiągnięciu optymalnej kondycji.

1951r – Rosyjska Akademia Nauk w regionie przemysłowym Perm w zachodnim Uralu. Chociaż jest jednym z najbardziej toksycznych obszarów ZSRR z powodu nadmiernej ilości trujących odpadów, chwalił bardzo niski poziom częstości występowania nowotworu i znacznie wyżej średniej liczby stulatków z powodu, popularyzacji warzenia herbaty kombucha w tym regionie sprowadzonej przez chińskich podróżników wieki wcześniej.

Badania w Kalifornii wykazały, że osoby zakażone wirusem HIV, które regularnie piły napój z herbaty Kombucha znacznie wzmocniły układ odpornościowy, hamując w ten sposób wystąpienie AIDS. Udokumentowane badania również wykazują, że regularne spożywanie herbaty Kombucha może przyczynić się do pobudzenia całego układu gruczołów, zwiększenia produkcji interferonu i regulacji kwasowo-zasadowej.

Skutki picia herbaty Kombucha różnią się w zależności od osoby. Ci, którzy doświadczyli szczególnie korzystnego – bezpośredniego “wzniesienia” – utrzymali trwałą witalność i dobre samopoczucie już po 2-4 tygodniach codziennego użytku. Pozytywny wpływ na niektóre choroby, infekcje i dolegliwości mogą wystąpić w ciągu pierwszych kilku miesięcy, i dramatyczne zmiany są zauważalne przez kilka w ciągu roku.

 


{rsform 22}

 

Koszyk