"Istnieje tylko jedno dobro - WIEDZA, oraz tylko jedno zło - IGNOROWANIE WIEDZY".

- Sokrates

oliwa z oliwek i oliwkiOliwa z oliwek- uzyskiwany jest z owoców oliwki europejskiej (Olea Europea). Zawiera duże ilości kwasów oleinowego, linolowego, witaminy E, prowitaminy A. Zmiękcza skórę i poprawia jej napięcie.

Add a comment

olej z konopiNierafinowany olej z konopii uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Cannabis sativa". Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany jedynie z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały.

Zielony kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.
Olej z konopii jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się idealną proporcją NNKT, pełniących kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Proporcja ta wynosi dokładnie 3:1 - kwas linolowy (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 do kwasu alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3.
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.

Add a comment

krem na dzienOto super magiczna mikstura, co to istne cuda ze skórą robi już w 24 godziny!

Lepsza od Photoshopa!!! :)

działa na:

  • pryszcze, wypryski, zmiany skórne (tak te trudne też!)
  • likwiduje przebarwienia skóry (mi zniknęła plamka, którą miałam od 3 lat na twarzy)
  • wyraźnie robi coś ze zmarszczkami, gdzieś sobie idą i nie wracają
  • skóra staje się jędrna, nawilżona i odzyskuje zdrowy koloryt
  • na Twojej buzi dzieje się lepiej niż na obrazku z Madonną obok (!)

Ile lat na to czekałyśmy? I ile poszło pieniędzy na kremy i różne cud mazidła?
Spróbuj tego, a nie będziesz mieć więcej jakichkolwiek pytań!

Dlaczego masz mi wierzyć?
Bo to nie jest reklama, nic Ci nie sprzedaję.
Co zyskuję?
A to, że gdy zrozumiesz, że zawartość Twojej kuchni kryje w sobie najlepsze kosmetyki, przestaniesz się wreszcie truć tym całym chemicznym szajsem.
Jeśli nie wiesz, o czym mówię, to przeczytaj ten artykuł:trucizny do pielęgnacji


No więc jak niektórym wiadomo od kilku miesięcy przeprowadzam eksperyment dosłownie na własnej skórze, z wykorzystaniem kosmetyków naturalnych własnoręcznie robionych w roli głównej.
Efekt tego eksperymentu jest taki, że po 3 miesiącach niezbyt sumiennego stosowania moja skóra wróciła do wyglądu, z którym jak myślałam, pożegnałam się kilka lat temu - i już teraz nikt mi nie wierzy ile mam lat (oprócz mojej matki)

Poniżej podaję listę składników, których użyłam w swoim eksperymencie.

Add a comment

 Chemia? Natura jest mądrzejsza od ludzi :)

         ałun na sznurku   Dezodoranty i antyperspiranty, których używamy współcześnie albo maskują przykry zapach potu albo ograniczają jego wydzielanie, co blokuje gruczołom możliwość wydalania pewnych metabolitów. Organizm jest mądry, pocenie się służy zachowaniu homeostazy ciała, jednak co zrobić z przykrym zapachem i tworzeniem się plam na ubraniach? Natura zna odpowiedź, pośród wielu sposobów na pielęgnację skóry, wyróżnia się Ałun.

Czym jest Ałun?

 

            Ałun to kryształ pozyskiwany z alunitu naturalnego, jest pochodną soli mineralnej. Ten magiczny kamień pochodzi z Ameryki Południowej i Azji Mniejszej. W sprzedaży dostępny jest w formie pudru, w sztyfcie i zawieszony na sznurku, jak duży amulet.

Add a comment

 

 pozyskiwany jest z orzechów drzewa o tej samej nazwie, które niektórzy uważają za najsłodsze ze wszystkich znanych na świecie orzechów. Uprawiane jest w kilku krajach Ameryki Południowej w Afryce oraz na Hawajach.

 

 

 

 

 

Olej macadamia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe; kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9; lecytynę oraz kwas palmitooleinowy, który jako jeden ze składników ludzkiej skóry jest przez nią znakomicie wchłaniany.

 

 

 

Posiada zdolności regeneracyjne, pielęgnacyjne oraz lecznicze. Nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się, działa przeciwcellulitowi, leczy niewielkie uszkodzenia skóry oraz

 

podrażnienia słoneczne.

 

 

 

Polecamy stosowanie oleju bezpośrednio na skórę, lub po zmieszaniu z kwasem hialuronowym 1% dostępnym na naszych aukcjach. Najlepiej używać na noc (świecenie skóry).

 

Zmiękcza i wygładza naskórek, jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.

 

 

 

 

 

Zastosowanie: do 50% w kosmetykach, może być stosowany bezpośrednio na ciało: olejowanie włosów (np. na pół godziny przed umyciem smarujemy włosy smarujemy włosy ulubiony olejami, najlepiej mieszanką olei o czym myjemy głowe i nakladamy ulubioną odżywkę, najlepsza jest odżywiająca z keratyną, jedwabiem i kolagenem dostępna na innych naszych aukcjach) , odżywianie twarzy np. używanie na noc zamiast kremu lub w polączeniu z kwasem hialuronowym, dostępnym na innej naszej aukcji, idealny produkt do masaży.

 

Add a comment

Podkategorie