"Istnieje tylko jedno dobro - WIEDZA, oraz tylko jedno zło - IGNOROWANIE WIEDZY".

- Sokrates

ForsycjaNajwyższy czas na Forsycję

Kwiaty Forsycji są kopalnią rutozydu (rutyny). Każdy komu bliskie są jego włókna kolagenowe i elastynowe, powinien się teraz nad Forsycją z wdzięcznością pochylić.

Tłumacząc z polskiego na nasz - kwiaty Forsycji pomogą zadbać o Twoje ścięgna, stawy, naczynia krwionośne, Twoją skórę, włosy i paznokcie.
To RUTYNA, która wyrwie Cię z rutyny codzienności, bo sprawi, że będziesz silny i śliczny.

 

Forsycja to krzew powszechnie rosnący na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej, należy do rodziny oliwkowatych.  Rośnie dziko ale i w przydomowych ogródkach głównie dla celów ozdobnych.

Zakwita w kwietniu jeszcze przed pojawieniem się listków. Kwiaty i owoce oraz kora forsycji to cenny surowiec zielarski.

Forsycja znalazła się w zielarstwie dzięki zawartości flawonoidów, lignanów i saponin.

Te niepozorne żółte kwiatki są rekordzistami co do zawartości rutyny, bo zawierają jej aż 1 %.

Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi,  są moczopędne, uspokajają,  działają rozkurczowo,  przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia.

Używa się też jej owoców. Są one bogate w rzadkie połączenia typu lignanów, ponadto triterpeny, pochodne glikozydowe, flawonoidy. Przyrządza się z nich ekstrakty o działaniu przecialergicznym (!), sedatywnym i przeciwzapalnym. Dodatkowo zapobiegają zbytniej agregacji płytek krwi. Przypisuje się im również właściwości hipotensyjne, diuretyczne, przeczyszczające, a ponieważ w liściach i kwiatach znajduje się duża ilość rutozydu, służą tam do przemysłowego otrzymywania tego popularnego flawonoidu.

Co na temat Forsycji pisze pan doktor Różański:

Rodzaj forsycja – Forsythia należy do rodziny oliwkowatych – Oleaceae i liczy 7 gatunków, pochodzących ze wschodniej Azji (Chiny, Japonia, Korea) oraz południowej Europy (Albania). Nazwa rodzajowa została nadana na cześć szkockiego botanika William’a Forsyth’a (1737–1804). Forsycje to krzewy szeroko uprawiane w Europie, Azji i Ameryce Północnej do celów ozdobnych. Są również cennymi roślinami leczniczymi o dużej zawartości flawonoidów, lignanów i saponin. W fitoterapii wykorzystywane są kwiaty i owoce forsycji – Flos et Fructus Forsythiae. 
     Do najczęściej uprawianych gatunków w Europie należą: forsycja zwisła - Forsythia suspensa (Thunberg) Vahl, forsycja zielona – Forsythia viridissima Lindley i mieszaniec (hybryda) – forsycja pośrednia – Forsythia intermedia, Najbardziej oryginalnymi, ozdobnymi organami forsycji są kwiaty pojawiające się w kwietniu i maju, przed rozwinięciem liści, podobnie jak u oczaru czy śliwy tarniny. Kwiaty są duże, żółte, obupłciowe, gęsto ustawione wzdłuż pędów, pojedyncze lub zebrane w pęczki po 2-6. Owocem jest dwukomorowa pękająca torebka o powierzchni brodawkowatej. Kwiaty powinny być zbierane po rozwinięciu lub na wpół otwarte, suszone w ciemności, w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Owoce zbierane są późnym latem, zanim otworzą klapy.
     Kwiaty zawierają około 1% rutyny, co jest wyjątkową sytuacją w świecie ziół. Ponadto mają dużą zawartość kwercetyny, antocyjanów (np. galaktozyd cyjanidyny, glukozyd cyjanidyny, rutynozyd cyjanidyny), saponin trójterpenowych, fenolokwasów (kwas chinowy, kawowy, p-kumarowy), lignanów (pinorezinol) i alkoholi fenolowych (koniferylowy). (…) Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Stabilizują strukturę włókien kolagenowych i elastynowych oraz komórek tucznych (mastocytów, labrocytów). Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia.
Zespół flawonoidowo-lignanowy hamuje uwalnianie histaminy, przez co zmniejsza przepuszczalność śródbłonków i hamuje odczyny uczuleniowe. Przez hamowanie cyklooksygenazy prostaglandynowej i lipooksygenazy powstrzymują reakcje bólowe i zapalne.(…) Napar – Infusum Forsythiae: 10-15 g kwiatów świeżych lub suchych zwilżyć spirytusem, po czym zalać 2 szklankami wrzącej wody; odstawić pod przykryciem na 40 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia małymi porcjami. Naparem przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek (…). Więcej w numerze 25 Porad na zdrowie dr Henryk Różański

 

Rutyna (łac. Rutosidum) – organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów flawonoidowych. Naturalny związek pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kwiatów perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum) i z ziela gryki (Fagopyrum esculentum). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jak większość flawonoidów ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciwwysiękowe. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników. Spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie). Zmniejsza cytotoksyczność utlenionego cholesterolu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne

źródła:

http://1000roslin.pl/forsycja-forsythia-kwiat/

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1096.0

http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=293&Itemid=1

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rutyna