Żywe organiczne Kryształy
Działanie i właściwości alg morskich można poznać pijąc produkowany przez nie napój (kefir owocowo- wodny) lub używając ich do produkcji domowych kosmetyków.
Od bardzo dawnych czasów mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już małe dzieci piją wodę z alg morskich. Dożywają do 110 lat. To jedyne miejsce gdzie ludzie dożywają takiego wieku.
Prof. Menkiw, który poświęcił się badaniom tych alg stwierdził że w tym rejonie takie choroby jak gruźlica, rak czy schorzenia żołądka są nieznane. Już przed 2 wojną światową w Niemczech leczenie algami potwierdził dr Drasek. Algami uzdrawiał katary i schorzenia układu oddechowego, żołądka, chroniczne zapalenie jelit, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe, choroby pęcherza.
Japońscy naukowcy stwierdzili, że algi podnoszą aktywność systemu immunologicznego organizmu, w szczególności stymulują działanie limfocytów T- naszej wewnętrznej armii obrońców przed infekcjami.
Japońskie kryształy (znane również jako algi, algi morskie, water kefir grains, water kefir crystals, seaweed, tibicos, tibi kernel, graines vivantes, grains de kéfir) – mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).
Aktualnie hodowane są na całym świecie, a skład mikrobiologiczny poszczególnych kolonii może znacznie się różnić. Wbrew nazwie nie mają nic wspólnego z prawdziwymi algami.
Mają formę dość kruchych „kryształków” o sporej przejrzystości, łatwo barwiących się w sokach bogatych w intensywne barwniki (np. sok z ciemnych winogron). Masa „kryształków”, czyli kolonia bakteryjno-drożdżowa, jest zbudowana głównie z dekstranu – polisacharydu powstałego z cząsteczek glukozy. „Kryształki kefiru wodnego”, w przeciwieństwie do tych, które wytwarzają kefir mleczny, [readon2 url=”https://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/396-grzybek-tybetanski.html”]zobacz – grzybek tybetański[/readon2]), nie syntetyzują kefiranu, który jest podobnie jak dekstran polisacharydem (zbudowany zarówno z glukozy, jak i galaktozy).
Są źródłem witamin, minerałów i mikroelementów łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Zabijają wirusy, likwidują nadwagę, leczą niedoczynność tarczycy.
Przefermentowaną przez siebie wodę z cukrem wzbogacają w liczne mikroelementy. W algach znaleźć można : cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitaminę A, witaminy B, C, E, K i PP), proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia.
Napój z alg ma zbawienny wpływ na nasz organizm biorąc udział w jego detoksykacji. Algi znakomicie nadają się do usuwania zmarszczek i jako odżywka dla włosów. Bardzo dobre efekty przynosi nacieranie głowy algami przy łupieżu i łuszczycy. Pomagają w odchudzaniu regulując przemianę materii. Zapobiegają procesom gnilnym w jelitach.
[inset side=”right” title=”Opinie z internetowego forum”]”Ostatnio przypomniałem sobie o takim lekarstwie jak algi morskie. Wszystko za sprawą wrzodów. Pamiętam, że około 7 lat temu kiedy po raz pierwszy dostałem tej choroby, chodziłem do lekarzy i nic nie pomagało. Wtedy siostra przyniosła do domu kryształki alg morskich. Po około półtora miesiąca zapomniałem co to wrzody. Piłem wode przez około pół roku – naprawdę rewelacja.”
„W mojej rodzinie te kryształki czy algi jak tam kto woli są hodowane od pięciu pokoleń… Piję wodę odkąd pamiętam, jak cała moja rodzina… I nie ma w niej ani jednego alergika lub cukrzyka, nie przypominam sobie aby ktokolwiek miał jakieś problemy zdrowotne…”[/inset]
ZASTOSOWANIE:
Kuracja powinna potrwać 5 – 6 miesięcy. Kryształy stosuje się do leczenia: wysokiego ciśnienia. dolegliwości
sercowych, nerwic, wszystkich schorzeń wewnętrznych oraz schorzeń skórnych. Zapobiegają
rozprzestrzenianiu się nowotworów!
Po zakończeniu kuracji należy kryształy pielęgnować, a nie zużytą wodę wylewać.
Ponieważ kryształy japońskie dość trudno zdobyć, nie należy ich niszczyć, lecz przekazać innym potrzebującym osobom.
SKUTECZNE PRZY SCHORZENIACH:
Dolegliwości układu nerwowego, wrzody wewnętrzne, bronchit, skleroza, zawały serca, woreczek żółciowy, wątroba i nerki, żółtaczka zakaźna, żołądek i jelita, biegunki, zaparcia, anemia, różnego rodzaju wysypki, egzemy, łuszczyca.
Algi zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach, dzięki czemu uzdrawiają i przedłużają życie.
A z własnego doświadczenia dorzucę, że świetnie regulują procesy przemiany materii i się chuuudnie cudnie! 😀
I jako kosmetyk doskonały – stosuje się je do przemywania twarzy i ciała. Znakomicie działają na wszelkie podrażnienia skóry, wygładzają, usuwają martwy naskórek.
DOZOWANIE:
- nadpobudliwość nerwowa – l litr dziennie
- wrzody żołądka – l litr dziennie
- astma i bronchit – l litr dziennie (przy astmie należy używać dłuższy okres czasu)
- anemia i białaczka – l litr dziennie (w cięższych przypadkach 2 litry dziennie)
- wysypki i egzemy – 0,5 litra dziennie (oraz zewnętrznie natrzeć algami i czekać aż wyschnie)
- zapalenie pęcherza – l litr dziennie
- schorzenia nerek – l litr dziennie
- schorzenia woreczka żółciowego – l litr dziennie (po 2-6 tygodniach zaleczone)
- nadciśnienie – l litr dziennie normalizuje ciśnienie.
- W przypadku schorzeń rąk i twarzy, myć je rano wodą z alg; po l do 2 tygodni zaleczają nawet najbardziej ., uparte” schorzenia skóry.
HODOWLA
Algi w ciągu jednego do dwóch tygodni podwajają swoją objętość.
Hodowla jest bardzo łatwa, nie wymaga wiele pracy ani czasu.
1. Przygotowanie:
– 2 duże łyżki kryształków;
– 2-3 łyżki cukru
– kilka rodzynek (i ewentualnie skórka z cytryny lub pomarańczy, ale jeśli cytrus nie jest z hodowli własnej, to lepiej zrezygnować z tego dodatku, ze względu na olbrzymie ilości skumulowanych w nich toksyn i metali ciężkich, w tym zakazanego aluminium, które zakłóca pracę mitochondriów w komórkach mikroorganizmów)
2. Produkty włożyć do szklanego naczynia i zalać 1 litrem zimnej wody mineralnej nie gazowanej lub przegotowaną. Przykryć naczynie gazą. Odstawić w jasnym miejscu na 24 godziny.
3. Codziennie zlewać wodę przez plastikowe sitko, algi dokładnie przepłukać (najlepiej pod bieżącą wodą), zalać ponownie 1 litrem wody z rozpuszczonym w niej cukrem.
4. Rodzynki należy wymieniać raz na tydzień.
5. Codziennie pić zlaną wodę. W przypadku nie zużycia nie należy wylewać wody, lecz stosować ją do mycia rąk, przemycia twarzy, moczenia nóg.
Optymalny czas fermentacji to 24-48 godzin – wówczas kefir wodny smakuje jak bezalkoholowy szampan. Po tym czasie napój traci na wartości, nabierając drożdżowego posmaku.
UWAGA!!! BRAK CUKRU I RODZYNEK ORAZ UŻYWANIE METALOWYCH PRZEDMIOTÓW SPOWODUJE ZNISZCZENIE ALG.
Hodowlę należy prowadzić w szklanym lub plastikowym słoju, który nie będzie szczelnie zamykany (podczas fermentacji powstaje dwutlenek węgla, który może rozsadzić zakręcone naczynie).
„Kryształki” nie powinny być narażane na kontakt z metalowymi przedmiotami (szczególnie należy unikać aluminium). Pierwszy powód to kwaśne środowisko fermentującego roztworu, w którym może dochodzić do reakcji między metalami i kwasami, co może powodować kumulację metali w organizmach osób pijących kefir. Drugi to zakłócenia w pracy {tip Mitochondria::To wewnątrzkomórkowe mikroelektrownie, w których zachodzi właściwy procews oddychania komórkowego, czyli spalania tlenu i produkcji energii}mitochondriów{/tip} drożdży obecnych w roztworze, do których może dojść wskutek kontaktu z metalem i które prowadzą do obumierania kolonii. Dlatego tradycyjne receptury produkcji kefiru wodnego zakazują używania przedmiotów metalowych.
{rsform 22}
Spis treści
Toggle