Skip to content

Niezwykłe właściwości zwykłej wody

STRUKTURA MOLEKULARNA WODY

Podstawową przyczyną wszystkich
wyróżniających się właściwości wody
jest obecność wiązań (mostków) wodorowych
pomiędzy cząsteczkami
wody. Dzięki tym wiązaniom pojedyncze
cząsteczki łączą się w asocjaty, te
z kolei tworzą jeszcze bardziej złożone
struktury (klatraty), które stawiają
opór jakimkolwiek zewnętrznym oddziaływaniom: cieplnym, mechanicznym
i elektrycznym. Obecność tych
wiązań jest niezbędnym, aczkolwiek
nie wystarczającym warunkiem niezwykłych właściwości wody. Mostki
wodorowe mogą również tworzyć cząsteczki innych związków wodoru:
amoniaku (NH3) lub kwasu fluorowodorowego
(HF). Jednak one nie wykazuj
ą takich anormalnych właściwości
jak woda.

36955 org

Druga tajemnica wody tkwi w
kształcie jej cząsteczki. Umownie
można ją przedstawić w postaci czworościanu foremnego, w środku którego
znajduje się atom tlenu, w dwóch
wierzchołkach – atomy wodoru, a do
dwóch innych wierzchołków sięgają
orbity elektronów atomu tlenu. Mimo
prawidłowości kształtu domniemanego
przez nas czworościanu (rys. 3),
cząsteczka wody jest pod każdym
względem niesymetryczna. Atomy
wodoru tworzą na jednym z jej końców ładunek dodatni, natomiast elektrony
atomu tlenu na innym końcu – ładunek ujemny. Dzięki temu cząsteczka wody jest dipolem elektrycznym,
posiadającym istotny moment
dipolowy o wartości 1,87 D (1 Debaj
równa się 8 x 10-30 Kulon na metr).
Dwie cząsteczki wody mogą połączyć
się w tzw. dimer (rys. 3b), którego
moment dipolowy w określonych warunkach
może wzrosnąć do 10 D.
Wspomniane warunki powstają w pobliżu granicy podziału faz ciecz- ciało
stałe (czyli woda-lód) i w błonach komórkowych istot żywych. Z tego wynika,
że woda związana, tzn. woda zawarta
wewnątrz tkanek, jest już zupełnie inną wodą w porównaniu z tą, która znajduje się przed nami w szklance.
Przy zamarzaniu trójścienne ostrosłupy
cząsteczek wody łączą się w swoistą przestrzenną superstrukturę, która obejmuje całą objętość. Tworzą się
wielokąty z liczbą ścian zawsze równą
sześciu. Strukturę lodu nazywa się równie
ż heksagonalną, dlatego prawidłowo
narysowany płatek śniegu zawsze
musi być sześciokątny!
Pozwolimy sobie pominąć w tym
artykule dość skomplikowaną analizę
gęstości upakowania kryształu lodu i
obliczenia ilości możliwych najbliższych sąsiadów każdej cząsteczki. Te
informacje zamieszczone są w literaturze
specjalistycznej [5,6,12]. Zaczerpniemy
stamtąd najważniejsze: lód
nie jest ściśle upakowanym kryształem; jego struktura jest bardzo pulchna,
niespójna, występuje w niej sporo
pustych miejsc, częściowo wypełnionych
cząsteczkami wody. Dlatego lód
jest lżejszy od wody. Co więcej, wspomniane
cząsteczki wody wędrują po
sieci krystalicznej. W tym przypadku
specjaliści mówią, że w stałej fazie jest
obecna faza ciekła, podobnie jak w
stopniałej wodzie częściowo zachowują się resztki struktury krystalicznej
lodu i dzięki temu woda „pamięta”
swoje pochodzenie.
Współczesne spektroskopowe
metody badań, np. rezonans jądrowy,
magnetyczny, rentgenowski i inne, pozwoliły naukowcom ustalić, że woda – podobnie jak lód – jest substancją
strukturalną, przy czym istnieje nie
jedna, lecz kilka struktur wody i kilka
mechanizmów sieciowania.
Pojęcie „struktura cieczy” brzmi
obco. Obecnie nauce znanych jest 11
strukturalnych odmian lodu, różniących się typem sieci krystalicznej i
odpowiednio właściwościami fizykochemicznymi.
Większość z nich istnieje
przy wysokich ciśnieniach i niskich
temperaturach. Woda w temperaturowym
zakresie swego istnienia w
fazie ciekłej doznaje jeszcze większej
ilości przemian mikrofazowych. Więc
ile jest typów wody? Ścisłej odpowiedzi
na to pytanie jak na razie nie ma.
Dużo. Badania w tym kierunku trwają,
każdy dzień dostarcza nam nowych niespodzianek.

Kliknij i oceń
Czytaj także:  Kombucha

Shopping cart